Where are you Bucharest? youtube facebook twitter gplus imdb

    RO | ENG

<   HOTNEWS   >

"Spitalul national de nebuni intr-un documentar de debut“
Un articol de Iulia Balaga (publicat la 15.06.2014):

"La ora 11 mitingul e gata", "Conform carei legi?", "Legea 60, o gasiti pe internet", "Stati ca ma uit acum". Acest schimb de replici dintre un jandarm si o demonstranta e salvat de la uitare de reusitul documentar al lui Vlad Petri despre protestele din Piata Universitatii din perioada 2012-2013. Filmul intrat din 13 iunie in sali e din aceeasi paradigma cu "Piata Universitatii-Romania", de Stere Gulea, Sorin Iliesiu si Vivi Dragan Vasile, sau "Dupa revolutie" de Laurentiu Calciu.

Vazand recent la Cannes documentarul lui Serghei Loznitsa despre protestele din Ucraina, "Maidan", nu am putut evita comparatia. Loznitsa reda cronologic cele mai importante evenimente petrecute in Piata Independentei din Kiev pe parcursul a patru luni. El fixeaza aparatul de filmat pe trepied si nu il misca decat de doua ori: o data cand jandarmii incep sa arunce cu lacrimogene si a doua oara cand se apropie mascatii.

hotnews

Tinand camera ancorata, el ii da spectatorului senzatia ca e martor neimplicat si ca are timp nelimitat la dispozitie pentru a intra in atmosfera (cadrele sunt foarte lungi). Vlad Petri filmeaza cu camera in mana si, spre deosebire de Loznitsa, interactioneaza cu cei pe care ii filmeaza, monteaza strans, agita uneori camera pentru ca alearga cu ea in mana sau o fereste de imbulzeala.

I-ar fi fost greu sa nu se implice. Avea 10 ani in decembrie 1989 si Revolutia existase pentru el la distanta si la televizor, asa ca protestele anti-Basescu au fost ocazia de a lua camera video si de a le trai filmand.

Puteţi citi întreg articolul pe site-ul Hotnews.